Demo Talep
Geri
ERP Sektöründeki Yenilikler

ERP; şirketlerin insan kaynaklarından üretime, muhasebeden dağıtıma kadar tüm süreçlerini şirket içi ya da bulut tabanlı bir sistemle yönetebilmesini sağlayan bir yazılım. Çözüm odaklı ve sürdürülebilir bir sistem olarak hemen her sektörde kendine yer buluyor. Onlarca sektörün kendine özel ihtiyaçları, iş tanımları ve sektörel yenilikler gereği gelişmeye de devam ediyor. Gelin; küçük, orta ya da büyük her firma için birçok avantaj sunan bu sistemdeki yeniliklere göz atalım.

ERP ve Analitik Araçların İş Birliği

ERP sistemleri, yapay zekâ ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi yeni analitik araçlar gömülü olarak hazırlanmaya başladı. Eski ERP sistemlerinde bu araçların sunacağı avantajlar, eklenti ve entegrasyonlar aracılığıyla sağlanırdı. Ancak artık bu araçlar, ERP sistemlerinin bir parçası olarak kullanılabiliyor.

ERP çözümleri ile yapay zekâ teknolojilerinin birleşmesi; ERP kullanıcısı şirketlerin öngörülerden envanter stratejisine, kullanıcı deneyimlerinden otomasyona kadar tüm iş süreçlerine sayısız katkı sağlar. Örneğin yapay zekâ araçları, toplanan verileri hızlıca tarayıp kategorize edebilir. Bu sayede şirketlerin gelecek planlarına ilişkin gerçekçi öngörüler elde edilebilir. Ayrıca kapsamlı ve fazla miktardaki bilginin taranması ve tanımlanmasına ayrılan süre de hayli kısalır.

ERP ve IoT birleşimi de firmaların üretim, tedarik, satış gibi süreçlerini çok daha hızlı, verimli ve güvenilir kılabilir. IoT teknolojisi; üretim tesislerindeki cihazların mekanik sorunlarını gerçek zamanlı tespit edebilir, öncesinde tahminde bulunup çözüm sürecini hızlandırabilir. Sisteme işlenen tüm verilerin analizini yaparak tüm operasyonu kolaylaştırabilir. Bunların yanı sıra nihai tüketiciye ürün teslimi veya tedarik aşamasında gerçek zamanlı olarak lojistik detaylarını takip edilebilir.

Hâlihazırda hemen her sektör için kolaylaştırıcı ve çözüm odaklı bir yazılım olan ERP, gün geçtikçe gelişme kaydeden analitik araçlarla iş birliği hâlinde olduğu sürece daha pek çok avantajı da beraberinde getirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Bulut Tabanlı ERP Çözümleri

ERP sektöründeki önemli gelişmelerden biri de şirket içi ERP'den bulut tabanlı ERP'ye geçiş yapılmasıdır. Uzaktan çalışma sistemine geçilmesi, firma verilerine her an ulaşabilme ihtiyacı, çalışanların ve operasyonel sürecin verimliliğini artırma gibi etkenler; bulut ERP çözümlerine geçişi hızlandırdı. İnternet üzerinden erişimi sağlanan bulut ERP'de analitik araçlar da kullanılarak şirketin raporlama, analiz gibi işlemleri otomatik hâle getirilir. Bu sayede iş tanımları yenilenirken büyüme hedefi olan her şirket, hızla harekete geçebilir.

Bulut ERP, firmaların raporlama sistemleri ve maliyet yönetimi gibi işlemleri internet erişimi olan her yerden yapabilmesini mümkün kılar. Ayrıca şirket içinde kullanılan uygulamaların sisteme entegrasyonu da bulut tabanlı ERP ile kolaylaşır. 

Sosyal Medya Entegrasyonları

Şirketlerin birimlerine ait uygulamalarının entegrasyonunu ERP yazılımına yapılabilmesi, bu sistemin pek çok ihtiyaca yanıt vermesini sağladı. Örneğin muhasebe departmanının faaliyet giderlerini ERP üzerinden hızlıca ve doğru verilerle raporlayabilmesi hem işi yürüten çalışanların verimliliğinin artması hem şirket içi işleyişin kolaylaşması adına önemli bir adım. Bu noktada firmaların tanınırlık düzeyinin artması ve güvenilirlik sağlaması açısından son derece kıymetli olan sosyal medya uygulamalarının ERP'ye entegre edilebilmesi de an meselesi.

ERP yazılımı üzerinden sosyal medya hesaplarında yürütülen faaliyetlerin takip edilebilmesi, şirketlerin müşteri davranış ve taleplerine ilişkin önemli veriler elde edebilmesi yardımcı olabilir. Bu entegrasyon sayesinde dijital pazarlama stratejileri de kolaylıkla geliştirilebilir.

Mobil ERP Uygulamaları ve Kişiselleştirilmiş ERP Deneyimi

Kullanıcı dostu arayüze sahip, çalışanların uçtan uca tüm görevlerini kontrol ve takip edebileceği mobil ERP uygulamaları geliştiriliyor. Bu sayede bir çalışan fiziki olarak iş yerinde olmasa da kurum içi toplantılar, yeni marka görüşmeleri, tedarik anlaşmaları gibi online yürütebileceği süreçleri mobil ERP uygulamaları üzerinden gerçekleştirebilir. Ayrıca bu uygulamalar, ilgili departman ya da erişilebilir tüm şirket verilerini de içinde barındırarak yönetici ve çalışanların gerek duyduğunda ihtiyacı olan bilgilere ulaşmasını sağlar.

Mobil ERP uygulamalarının yanı sıra sektör özelinde geliştirilen ERP çözümleri de firma ve çalışanların kişiselleştirilmiş bir ERP deneyimi elde etmesi adına önemli bir gelişme. ERP sisteminin kişiselleştirilebilmesi, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre yazılımı düzenlemesini mümkün kılar. Örneğin yazılıma kullanıcının çalışma tarzına uygun kısa yollar eklenebilir ve hatta kullanıcı, az kodlu/kodsuz yazılımlar üzerinde kendi talebine göre uyarlamalar yapabilir.

İki Katmanlı ERP

İki katmanlı ERP; genel merkezi ve onlarca şubesi olan büyük ölçekli şirketlerin, merkez ile yan kuruluşlarındaki işlerini birbirinden ayırarak pratik şekilde yönetebilmesini sağlayan ERP stratejisidir. Bu sistem, ERP sektöründe özellikle büyük ve orta ölçekli şirketler için son derece önemli. Çünkü iş hacmi, departman ve çalışan sayısı çok fazla olan firmaların tek bir ERP yazılımı kullanarak tüm süreci yönetmesi, işleri zor ve karmaşık hâle getirebilir. Ancak iki katmanlı ERP ile genel merkez ve yan kuruluşların kullandığı ERP yazılımı birbirinden ayrı tutulabilir.

İki katmanlı ERP yazılımında ilk katman genel merkez, ikinci katman ise tüm yan kuruluşlar için kurulur. Genel merkez, ikinci katmandaki tüm veri akışını görüp yönetebilir. Yan kuruluşlar ise ikinci katmanda kendi operasyonel süreçlerini daha kolay planlayabileceği şekilde stratejik çözümler geliştirebilir. Ayrıca birinci katmanda tüm şirketin insan kaynakları, finans, satış süreçleri takip edilip yönetilebilirken ikinci katmanda bu departmanlar kurum özelinde yürütülür.

Sistem; büyük firmaların tasarruf yapabilmesine, operasyonel süreçlerin kontrolünü kolaylıkla sağlayabilmesine, yan kuruluşların yerel düzenlemelerine uygun sistemler kullanabilmesine ve daha birçok avantaj elde edebilmesine yardımcı olur.

ERP; her sektörün ihtiyacına uygun geliştirip kişiselleştirilebilir bir sistem olarak canlı kalmaya devam ediyor. Centra olarak ilaç ve gıda sanayi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarladığımız Konektom ERP, işletmenize dijital çözümler sunmak üzere sizi bekliyor. Siz de Konektom ERP ile şirketinize özel kişiselleştirilmiş bir yazılımla sektörel bazda yaşadığınız tüm sorunlara çözüm bulabilir, üretimden satışa kadar tüm departmanlarınızın verimini artırabilirsiniz. İşletmenizi dijital çözümlerle tanıştırmak ve sağladığımız hizmetleri öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Makaleyi Paylaşın
Benzer İçerikler
Konektom ERP hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için;